Kατηγορίες
politics

Η Νικολάου δίνει 140.000 ευρώ για απορρυπαντικά σε νέα εταιρία που εμπορεύεται ακόμη και κατοικίδια

Σε νέα απευθείας ανάθεση με έντονη οσμή σκανδάλου, προχώρησε η γενική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής Σοφία Νικολάου. Σύμφωνα με σχετική απόφαση της κ. Νικολάου, η εταιρεία KINGSTON MEDICAL E.E. θα εισπράξει ποσό 144.044,80 ευρώ προκειμένου να προμηθεύσει με χλωρίνες και απορρυπαντικά πλυντηρίων τις φυλακές της χώρας και το κατάστημα κράτησης ανηλίκων του Βόλου.

Πρόκειται για μια ακόμη σκανδαλώδη ανάθεση από τη γενική γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής η οποία, όπως έχει αποκαλύψει με σειρά δημοσιευμάτων του το Documento, έχει υπογράψει τη διάθεση κρατικών κονδυλίων ύψους άνω των 1,7 εκατ. ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ, με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Στις αναθέσεις που μέχρι στιγμής έχουν γίνει παρατηρούνται ανατιμήσεις προϊόντων ακόμη και κατά 450%, ενώ μεταξύ των εταιριών που έχουν εισπράξει δημόσιο χρήμα, είναι πολλές νεοσύστατες και άλλες οι οποίες έχουν αλλάξει το καταστατικό τους λίγες ημέρες προτού υπογράψουν τη σύμβαση. Η νέα αυτή περίπτωση, δεν διαφέρει από τις προηγούμενες.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από στοιχεία που είναι καταχωρημένα στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), η εταιρεία  KINGSTON MEDICAL E.E. ιδρύθηκε μόλις στις 15 του περασμένου Δεκεμβρίου. Πρόκειται δηλαδή για μια εταιρεία με ελάχιστο χρόνο ζωής, αφού υφίσταται μόλις τρεις μήνες. Παρά ταύτα κατάφερε να εξασφαλίσει το έργο της διάθεσης χλωρινών και απορρυπαντικών στις φυλακές, έναντι ποσού που προσεγγίζει τις 150.000 ευρώ. Επιπλέον, όπως φαίνεται στα στοιχεία του ΓΕΜΗ, ως έδρα της εταιρείας δηλώνεται η διεύθυνση κατοικίας της ιδιοκτήτριας της και βασικής εταίρου της στο Περιστέρι, ενώ η εταιρεία έχει σύμφωνα με το καταστατικό της δυνατότητα πώλησης όχι απλώς απολυμαντικών και καθαριστικών ειδών, αλλά και φυτών ακόμη όμως και ζώων συντροφιάς.

Η KINGSTON MEDICAL E.E. εμφανίζεται παράλληλα, βάσει του καταστατικού της, να εμπορεύεται προϊόντα μέσω αλληλογραφίας ή διαδικτύου, παρά το γεγονός ότι η ίδια δεν φαίνεται να διαθέτει ούτε ιστοσελίδα στην οποία μπορεί κανείς να την επισκεφθεί, ούτε όμως λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αντιλαλούν οι φυλακές για 1,7 εκατ. ευρώ σε φίλους και γνωστούς

Τα ερωτήματα σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των επίμαχων εταιρειών και του πολύ σημαντικού ποσού που συνολικά έχει δοθεί σε αυτές πληθαίνουν, όμως η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής επιμένει να μιλάει για «απόλυτη διαφάνεια» και παρά τις αποκαλύψεις, συνεχίζει ακλόνητη το έργο της, απολαμβάνοντας, όπως όλα δείχνουν, πλήρη κάλυψη από την κυβέρνηση που έχει αναγάγει σε επιλογή πρώτης γραμμής τις κοστοβόρες απευθείας αναθέσεις, ατυχείς σε πολλές περιπτώσεις ως προς το αποτέλεσμά τους.

Η αρχή έγινε στις 19 Μαρτίου 2020, όταν η Νικολάου υπέγραψε την ανάθεση της απολύμανσης των φυλακών της χώρας και των υπηρεσιακών τους οχημάτων στην εταιρεία Μιχαηλίδου Αικατερίνη Εμπορική Παροχής Υπηρεσιών Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, που ιδρύθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2018. Το κόστος ανήλθε σε 145.161,29 ευρώ, πλέον του ισχύοντος ΦΠΑ, ήτοι 180.000 ευρώ. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 30 Μαρτίου 2020, η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής υπέγραψε νέα απόφαση, βάσει της οποίας ανατέθηκε στην ίδια εταιρεία το έργο της απεντόμωσης και μυοκτονίας των καταστημάτων κράτησης της χώρας. Το κόστος ανήλθε σε 146.940 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Η εταιρεία Μιχαηλίδου Αικατερίνη Εμπορική Παροχής Υπηρεσιών Μονοπρόσωπη ΙΚΕ επιλέχθηκε και πάλι –βάσει απόφασης που δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου 2020 και υπογράφηκε από τη Νικολάου– να αναλάβει εκ νέου την απολύμανση των καταστημάτων κράτησης και των υπηρεσιακών τους οχημάτων αντί 179.800 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό ποσό που έλαβε η συγκεκριμένη εταιρεία ανήλθε σε 506.740 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Τροποποίηση καταστατικού και… υπεργολάβοι

Αν το συνολικό ποσό που έλαβε η παραπάνω εταιρεία προκαλεί ερωτήματα, αυτά πολλαπλασιάζονται εξαιτίας των –άγνωστων– κριτηρίων που λήφθηκαν υπόψη από τη γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής σχετικά με την επιλογή της. Η συγκεκριμένη μονοπρόσωπη ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία ιδρύθηκε με εταιρικό κεφάλαιο μόλις 100 ευρώ. Μάλιστα, όπως σημειώνεται σε σχετικό ρεπορτάζ του insidestory.gr, «κύρια δραστηριότητά της (ΚΑΔ) είναι οι υπηρεσίες διοργάνωσης συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων». Δηλαδή δεν είχε καμία σχέση με απολυμάνσεις, απεντομώσεις και μυοκτονίες. Αυτό άλλαξε στις 11 Μαρτίου, οκτώ μόλις ημέρες δηλαδή προτού ανατεθεί στην εταιρεία το έργο της απολύμανσης των φυλακών. Τότε η μοναδική μέτοχος της ΙΚΕ Αικατερίνη Μιχαηλίδου τροποποίησε το καταστατικό προσθέτοντας ότι αυτή δύναται να παρέχει και υπηρεσίες «καθαρισμών και απολυμάνσεων επαγγελματιών και οικιακών χώρων».

Σαν να μην έφτανε αυτό, έπειτα από αίτηση κατάθεσης εγγράφων σχετικών με την υπόθεση που ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος προέκυψε, βάσει νέου ρεπορτάζ από το insidestory.gr, ότι το έργο ανέλαβαν ουσιαστικά άλλες εταιρείες ως υπεργολάβοι: «Τη δουλειά της απεντόμωσης και της μυοκτονίας σε όλες τις φυλακές της χώρας την υλοποίησαν οκτώ εταιρείες, άλλες από την ανάδοχο…». Ωστόσο, όπως προκύπτει από τους όρους και των τριών συμβάσεων που υπέγραψε η επίμαχη ΙΚΕ με τη γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, κάτι τέτοιο φαίνεται ότι απαγορεύεται. Κι αυτό επειδή σύμφωνα με το insidestory.gr, στο άρθρο 6 παρ. 6 και των τριών συμβάσεων αναφέρεται: «Απαγορεύεται στην Ανάδοχο να αναθέσει σε τρίτους μέρος ή το σύνολο του αντικειμένου της παρούσας σύμβασης και γενικά οποιεσδήποτε αρμοδιότητες και ευθύνες που απορρέουν για αυτήν από την παρούσα».

Υπερτιμολόγηση σε εταιρεία τεσσάρων ημερών

Στο ίδιο ρεπορτάζ αποκαλύφθηκε ακόμη μια σύμβαση που υπέγραψε η Σοφία Νικολάου στις 3 Απριλίου 2020 με μια άλλη μονοπρόσωπη ΙΚΕ, την EX Pappa Μονοπρόσωπη ΙΚΕ Χονδρικό Εμπόριο Υλικών Καθαρισμού. Η συγκεκριμένη εταιρεία ανέλαβε αντί 232.648 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 6% και 24% την προμήθεια ειδών ατομικής υγιεινής, ειδών καθαρισμού και απολύμανσης για την κάλυψη των αναγκών των καταστημάτων κράτησης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι ότι η εταιρεία συστάθηκε στις 29 Μαρτίου 2020, δηλαδή μόλις τέσσερις ημέρες προτού αναλάβει το συγκεκριμένο έργο. Το εταιρικό κεφάλαιό της ανέρχεται σε 3.000 ευρώ. Παραμένει άγνωστο πώς μια εταιρεία τεσσάρων ημερών ανέλαβε ένα τόσο μεγάλο έργο από τη γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επίμαχο ρεπορτάζ αφήνονται σοβαρές υπόνοιες υπερτιμολόγησης, αφού «αν διαιρέσουμε το σύνολο του τιμήματος της κάθε σύμβασης με τον αριθμό των εγκαταστάσεων των καταστημάτων κράτησης της χώρας […] η τιμή ανέρχεται στα 5.294 ευρώ ανά κατάστημα κατά μέσο όρο για απολύμανση και στα 4.321 ευρώ κατά μέσο όρο για απεντόμωση και μυοκτονία […] Οι τιμές αυτές, αν συγκριθούν με τα προ κορονοϊού επίπεδα, χαρακτηρίζονται από επαγγελματίες του χώρου αυξημένες, όταν π.χ. για μια φυλακή σχετικά μεγάλου μεγέθους […] η τιμή για απολύμανση διαμορφωνόταν στο παρελθόν στα 1.200-1.500 ευρώ». Σε σχετική απαντητική ανακοίνωση που εξέδωσε η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι επιλεγείσες εταιρείες προσέφεραν τις οικονομικότερες τιμές»!

Ανάθεση σε εταιρεία που πουλάει αμορτισέρ

Στις 30 Απριλίου 2020 η Νικολάου υπέγραψε ακόμη μία απόφαση, αυτήν τη φορά για την προμήθεια 60.000 τεμαχίων προστατευτικών μασκών για την κάλυψη αναγκών όλων των καταστημάτων κράτησης από την εταιρεία Τιμ. Μπούκης & Υιοί OE με διακριτικό τίτλο Amorteam αντί 47.700 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 6%. Αν όμως επισκεφθεί κανείς την ιστοσελίδα της, θα διαπιστώσει με έκπληξη ότι εμπορεύεται αναρτήσεις για αυτοκίνητα!

Στις 9 Απριλίου 2020 η Νικολάου υπέγραψε νέα απόφαση ανάθεσης. Αυτή αφορούσε την προμήθεια 270.000 χειρουργικών μασκών μίας χρήσης για την κάλυψη των αναγκών προστασίας του προσωπικού των καταστημάτων κράτησης. Η ανάθεση έγινε στον Μαρίνο Διαμαντόπουλο αντί 228.960 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 6%. Ο ΑΦΜ που αναφέρεται ότι ανήκει στον Μαρ. Διαμαντόπουλο οδηγεί στην ατομική εταιρεία Μαρίνος Διαμαντόπουλος του Θεοδώρου. Δεν κατορθώσαμε να εντοπίσουμε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα της ατομικής επιχείρησης που έλαβε ένα τόσο σημαντικό ποσό.

Σχεδόν 300.000 ευρώ σε… παντοπωλείο

Στη συνέχεια ήρθαν στο φως της επικαιρότητας ακόμη δύο συμβάσεις συνολικής αξίας 291.659 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 6%. Οι επίμαχες συμβάσεις που υπέγραψε η Σ. Νικολάου αποκαλύφθηκαν από το Documento και έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, αφού καταρτίστηκαν με… παντοπωλείο! Η πρώτη εξ αυτών υπογράφηκε στις 30 Οκτωβρίου 2020 και αφορά την ανάθεση της προμήθειας 20.000 κουτιών των 50 τεμαχίων προστατευτικών μασκών μίας χρήσης (3ply) για την κάλυψη αναγκών όλων των φυλακών στην εταιρεία Αφοί Μάρη και Σία ΕΕ αντί 147.340 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 6%.

Η δεύτερη σχετική απόφαση υπογράφηκε από τη Σ. Νικολάου στις 3 Νοεμβρίου 2020, βάσει της οποίας ανατέθηκε στην ίδια εταιρεία η προμήθεια 35.000 τεμαχίων αντισηπτικού χεριών (αντισηπτικό gel για τα χέρια σε συ-σκευασία των 1.000 ml με αιθυλική αλκοόλη πάνω από 70%) για την κάλυψη των αναγκών των καταστημάτων κράτησης αντί 144.319 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 6%. Η εταιρεία Αφοί Μάρη και Σία ΕΕ ιδρύθηκε στις 17 Μαρτίου 2020, μόλις λίγους μήνες προτού αναλάβει αυτά τα σημαντικά έργα προμήθειας. Σαν να μην έφτανε όμως ότι η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής επέλεξε μια νεοσύστατη εταιρεία, ερωτήματα εγείρονται και από το καταστατικό της. Κι αυτό διότι ο σκοπός της είναι σχεδόν αποκλειστικά το εμπόριο τροφίμων και ποτών, ενώ αναφέρεται ότι η εταιρεία δύναται να πραγματοποιήσει και λιανικό εμπόριο υλικών καθαρισμού. Παραμένει άγνωστο πώς ειδικά οι μάσκες υπάγονται στα υλικά καθαρισμού…

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε το documentonews.gr, η εν λόγω εταιρεία αποτελεί ένα από τα franchise καταστήματα της αλυσίδας σουπερμάρκετ Bazaar και, όπως αναγράφεται στις αποδείξεις λιανικής πώλησης που εκδίδει στους πελάτες της, πρόκειται για παντοπωλείο. Οι αποκαλύψεις του Documento δεν πτόησαν τη Σ. Νικολάου, η οποία έκανε λόγο για «διαφανείς, ελεγμένες και χωρίς σκιές» συμβάσεις, αποκαλώντας τους δημοσιογράφους του Documento «γουρούνια».

Διπλάσια τιμή από αντίστοιχη σύμβαση της ΕΛ.ΑΣ

Απτόητη η Νικολάου, στις 3 Δεκεμβρίου 2020 υπέγραψε άλλη απόφαση, βάσει της οποίας ανατέθηκε η προ-μήθεια 7.940 κουτιών των 100 τεμαχίων γαντιών νιτριλίου μίας χρήσης για την κάλυψη των αναγκών των φυλακών στην εταιρεία New Optical Solutions ΕΕ προς 147.287 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 6%. Το κόστος του καθενός από τα 7.940 κουτιά ανήλθε στα 17,5 ευρώ. Ο πρώην αναπληρωτής Υγείας Π. Πολάκης κοινοποίησε μια άλλη σύμβαση που δημοσιεύτηκε στις 18 Νοεμβρίου 2020 και υπογράφηκε από τον προϊστάμενο του κλάδου διαχειριστικής – τεχνικής υποστήριξης και πληροφορικής του αρχηγείου της ΕΛΑΣ. Αυτή η σύμβαση αφορούσε την προμήθεια ίδιου τύπου γαντιών και, όπως προκύπτει από αυτή, κάθε κουτί –περιείχε επίσης 100 ίδια γάντια– τιμολογήθηκε στα 8,85 ευρώ. Σε απάντηση που εξέδωσε η Νικολάου έκανε λόγο περί «δήθεν σκανδάλου», υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η επίμαχη εταιρεία κατέθεσε τη χαμηλότερη τιμή καθώς και ότι η τιμολόγηση ήταν αυξημένη επειδή «η ζήτη-ση είχε αυξηθεί κατακόρυφα».

«Προκύπτει ανατίμηση της τάξης του 454%»

Στις 25 Νοεμβρίου 2020 η κ. Νικολάου υπέγραψε απόφαση βάσει της οποίας ανατέθηκε η προμήθεια 9.240 τεμαχίων rapid tests για την ανίχνευση αντιγόνου του SARS-CoV-2 για την κάλυψη των αναγκών όλων των φυλακών στην εταιρεία Γεώργιος Νικ. Πατάς αντί 146.916 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 6%. Καθένα από τα rapid tests που θα προμηθεύσει η συγκεκριμένη εταιρεία κοστολογήθηκε στα 15 ευρώ.

Σύμφωνα με το insidestory.gr που αποκάλυψε την επίμαχη απόφαση ανάθεσης, παρασκευάστρια εταιρεία του επίμαχου rapid test που φέρει τη συγκεκριμένη ονομασία είναι η Goldsite Diagnostics Inc., η οποία εδρεύει στην Κίνα. Το insidestory.gr επικοινώνησε με την κινεζική εταιρεία ζητώντας ενημέρωση για το κόστος ανά κιτ για παραγγελία 10.000 τεμαχίων από τα επίμαχα rapid tests. Εκπρόσωπος της εταιρείας που εδρεύει στην κινεζική πόλη Σεντζέν ενημέρωσε ότι το κόστος ανέρχεται στα 2,85 δολάρια (2,35 ευρώ) το τεστ για συσκευασία του ενός, 2,6 δολάρια (2,15 ευρώ) το τεστ για συσκευασία των πέντε και 2,3 δολάρια (1,90 ευρώ) το τεστ για συσκευασία των 25. Τιμές πολλές φορές μικρότερες από τα 15 ευρώ το τεστ που πλήρωσε η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής στην εταιρεία Γεώργιος Νικ. Πατάς.

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής εταιρείας ενημέρωσε επίσης ότι «η παράδοση από το εργοστάσιο γίνεται τρεις έως πέντε ημέρες μετά τη λήψη της πληρωμής και η αποστολή του εμπορεύματος αεροπορικώς στην Ελλάδα από την Κίνα μπορεί να χρειαστεί περίπου μία εβδομάδα». Αναφορικά με το κόστος των μεταφορικών, «ανέρχεται περίπου στις 3.350 δολάρια (σ.σ.: 2.763 ευρώ)».

Επομένως, βάσει και των όσων σημειώνονται στο επίμαχο ρεπορτάζ, προκύπτει ότι «αν αγοράζαμε από την κατασκευάστρια εταιρεία την ίδια ποσότητα με αυτήν που προμηθεύτηκε η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής, δηλαδή 9.240 τεστ, σε συσκευασία του ενός (που είναι πιο ακριβή) προς $2,85 το ένα συν τα μεταφορικά θα κατα-λήγαμε σε κόστος περίπου $30.000, δηλαδή περίπου €25.000 (τα ποσά έχουν στρογγυλοποιηθεί προς τα πάνω). Ή αλλιώς €113.600 λιγότερα απ’ ό,τι κόστισε η προμήθεια για τις ελληνικές φυλακές». Με άλλα λόγια, από τη σύγκριση όσων γνωστοποιήθηκαν από την παρασκευάστρια εταιρεία των rapid tests και της απόφασης που υπέγραψε η Σ. Νικολάου «προκύπτει ανατίμηση της τάξης του 454%».

«Υπήρχαν και υπάρχουν πιο οικονομικές επιλογές»

Μάλιστα, βάσει όσων καταγράφονται στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, «σε περισσότερες από 40 αναθέσεις και συμβάσεις που έγιναν από τις αρχές Νοεμβρίου έως και τις 3 Δεκεμβρίου» οι τιμές «στις οποίες προμηθεύτηκαν λοιποί δημόσιοι φορείς rapid tests άλλων κατασκευαστριών εταιρειών είναι σημαντικά χαμηλότερες από το τί-μημα ανά κιτ στη σχετική σύμβαση της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής. Επομένως συνάγεται το συμπέρασμα ότι στην αγορά υπήρχαν και υπάρχουν πιο οικονομικές επιλογές από τα €15 ανά τεστ».

Από την πλευρά της η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής απάντησε μεταξύ άλλων ότι «η επιλογή της εταιρείας έγι-νε […] επειδή πληρούσε όλα τα κριτήρια που θέτουμε και φυσικά επειδή κατέθεσε τη χαμηλότερη τιμή» καθώς και ότι «μέχρι τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα γίνονταν λίγα τεστ, δεν ξεπερνούσαν τα 5-7 χιλιάδες καθημερινά. Πλέον καθημερινά διεξάγονται πάνω από 25 χιλιάδες, η ζήτηση είναι τεράστια, όπως και από όλες τις χώρες. Το αποτέλεσμα είναι να ανεβαίνουν οι τιμές εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, τιμές οι οποίες δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέ-ση με άλλες περιόδους». Η υπόθεση όμως δεν σταματάει εκεί, αφού η εταιρεία Γεώργιος Νικ. Πατάς φαίνεται να εμπορεύεται κυρίως προϊόντα αισθητικής και κοσμητικής, ενώ τα ιατρικά αναλώσιμα φαίνεται ότι δεν αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων της, όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα της.

Διαβάστε εδώ την επίμαχη σύμβαση

πηγη

documentonews.gr

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s